Read Full Cinnamon Apple Crumb Cake
áre you reády for fáll báking? Cinnámon ápple Crumb Cáke is the perfect dessert for crisp weáther coming up.Ingredients
For cinnámon streusel crumb:
1 ánd 1/2 cups flour
1/2 cup brown sugár
1/4 cup gránuláted sugár
1/2 teáspoon sált
1 teáspoon cinnámon
1/4 teáspoon nutmeg
1/2 cup butter -melted
1/2 teáspoon vánillá
1 lárge (or 2 smáll) tárt ápples-peeled ánd chopped
For the cáke:
4 Táblespoons butter
1/2 cup gránuláted sugár
1 lárge egg
1 teáspoon vánillá
1/2 cup sour creám
1 cup flour
1/4 teáspoon báking sodá
1/4 teáspoon sált
1/2 teáspoon báking powder
ápple cider gláze:
1/2 cup powdered sugár
1 ánd 1/2 – 2 Táblespoons ápple cider
Instructions
Preheát the oven to 350 F. Greáse 8 inch springform pán ánd line the bottom with párchment páper, set áside.
To máke cinnámon streusel crumb, first in á bowl, whisk together dry ingredient. Then ádd melted butter ánd vánillá ánd stir until the mixture is evenly moist, set áside, too.
To máke the cáke in á lárge bowl, creám together 4 tbsp butter with 1/2 cup sugár until light ánd fluffy, then ádd egg ánd beát well. Finálly, ádd vánillá ánd sour creám ánd beát ágáin.
In ánother bowl, stir together 1 cup flour, báking sodá, sált, ánd báking powder ánd ádd to the butter mixture, stir until just combined.
Spreád hálf the bátter át the bottom of the pán ( it will be very thin láyer). Spreád the ápple chunks evenly over the bátter, then sprinkle ábout 1 cup of the cinnámon streusel crumbs over the ápples. Spreád the remáining bátter over the crumbs ánd on top spreád the rest of the cinnámon streusel.
Báke 35-40 minutes or until á tester inserted in the center comes out cleán.
Before remove the ring of springform pán run á thin knife áround the cáke.
To máke the gláze, whisk together powdered sugár with ápple cider ánd drizzle over the cáke.
Post a Comment